Herinneren wie je werkelijk bent…

Hoe komen we in de flow?

Bewustzijn cursussen

Hoe komen we in de flow? Wat is flow? Flow is het laten stromen.

Hoe kunnen we het laten stromen? Allereerst door alles wat die stroom verstoort, eraf te halen. Wat die stroom vooral verstoort is zwaarte !  Immers iets kan alleen maar lekker stromen als het heel licht is.

Hoe kunnen we de zwaarte eraf halen?

Onder andere door niet meer met andere mensen bezig te zijn. Door met anderen bezig te zijn, dan wordt alles voor jezelf gelijk weer zwaar. Hoe je daar mee kunt stoppen? stuur me even een mailtje en vraag om het document ‘van horizontale verbinding naar verticale verbinding naar zijn’. Daarin lees je precies wat daar voor nodig is.

Verder door geen ladingen van andere mensen meer op onze schouders te laden.

Een aantal weken terug overleed een hele goede vriend van mij. Hij overleed plotseling, ’s nachts in zijn slaap. Hij was 55 jaar.

Ik merkte aan mezelf dat ik totale vrede had met zijn overlijden. Dat mijn mensstuk er volledig tussenuit was, dat ik het volledig kon benaderen vanuit dat het prachtig was dat hij weer terug was naar ‘het grote thuis’.

Waar ik echter geen vrede mee had, was met hoe zwaar en verdrietig dit moest zijn voor zijn ouders, broers en andere familie en vrienden…

Ik merkte gelijk doordat ik zo met hen begaan was, dat dit heel veel zwaarte bij mij gaf, die ik rechtstreeks op mijn schouders voelde komen.

Na enig zelfonderzoek, merkte ik dat elke keer als we begaan zijn met anderen, iets zielig vinden voor anderen, dat dat dan eigenlijk nog steeds ons eigen verzet, weerstand is. Vanuit dat verzet, weerstand, zeggen we dan eigenlijk: “zo zou het niet moeten zijn…”

Dit verzet, deze weerstand veroorzaakt bij onszelf (en ook bij de ander) een lading.

In dit geval had ik voor mezelf niet zoiets van “zo zou niet zo moeten zijn”, maar wel voor zijn ouders, broers etc. Door het zielig voor hen te vinden, en begaan te zijn met hen, zeg ik op dat moment voor hen, “zo zou het niet moeten zijn…”

Daarmee creëer ik nog steeds lading bij mezelf (en ook bij die ander). Dat mag ik wel doen, maar het hoeft niet.

Ik vond dit heel interessant. Ik merkte in de dagen daarna dat ik dit in veel meer situaties deed. Er hoefde maar iets tegen te zitten bij één van mijn kinderen, of ik hoefde maar iets op tv te zien, of te horen van iemand, dan zat ik al weer in dat begaan zijn, zielig vinden voor die ander.

Door me daar bewust van te zijn, en te kunnen doorzien dat het  “zo zou het niet moeten zijn…” één grote illusie is, die ik zelf geloof op dat moment, kon ik voorkomen dat ik al die lading op me nam.

Ook kon ik vanuit m’n bewustzijn al die ladingen die ik in het verleden op me genomen had loslaten.

Verder kunnen we ook de zwaarte eraf houden door er zelf tussenuit te blijven. Het stroomt immers altijd al. Onze ziel is als die kolkende massa water die door de rivierbedding heen dendert, op weg naar zijn bestemming. Hij stroomt moeiteloos om alle obstakels heen. Het stroomt altijd al zolang we alles kunnen laten zijn zoals het is, zolang we er tussenuit blijven met al onze zo zou het niet moeten zijn…

Meer lees je hierover in m’n tweede boek: ‘Het laten ontstaan vanuit Flow’  klik hier om het te bestellen.