Herinneren wie je werkelijk bent…

Piekeren en niet kunnen slapen…

Herken je dat? Dat je oneindig kunt piekeren omdat je je zorgen maakt, of oplossingen zoekt voor bepaalde dingen. Soms gaat het piekeren over onszelf, soms over anderen. Vaak zijn we ook hele gesprekken aan het voorbereiden, of gesprekken die al hebben plaatsgevonden oneindig opnieuw aan het afspelen en herkauwen.

Hoe zouden we het piekeren kunnen oplossen of loslaten?

Allereerst is het dan belangrijk om ons bewust te worden dat piekeren iets is van ons mensstuk. Daardoor is het automatisch al vanuit de oude energie, de energie van wilskracht, ‘ik moet, ik zal het zo goed mogelijk doen’. Piekeren bestaat uit onze onzekerheid, onze angst om niet goed genoeg te zijn, waardoor we alles zo goed mogelijk willen doen en alles onder controle willen houden. Allemaal oude energie.

Hoe komen we van oude energie van wilskracht en controle naar   -> de  nieuwe energie van flow en vertrouwen?

Simpel, door van het mensstuk  naar  ->  het bewustzijn te gaan.

Als het bijvoorbeeld gaat om gesprekken voorbereiden of herkauwen, dat is zo zinloos, want als we tijdens het gesprek in het NU van het bewustzijn zouden zijn, dan zeggen we al precies het juiste.

Vanuit de oude energie (wilskracht) denken we steeds dat we van alles zelf moeten oplossen vanuit ons mensstuk en ook alles zo goed mogelijk moeten doen. Dat we hard moeten werken.

In de nieuwe energie (bewustzijn, ziel, flow en vertrouwen) gaan we heel anders te werk. Daar draait het er alleen maar om dat we uit de weg kunnen gaan, er tussenuit kunnen gaan, om het vanzelf te laten ontstaan. Uit de weg kunnen gaan met alles van ons mensstuk, in dit geval vooral de mind.

Des te meer we er tussenuit kunnen gaan, des te meer zal het allemaal weer vanzelf gaan stromen, des te meer kunnen we het allemaal vanzelf laten ontstaan.

Zo zullen alle oplossingen vanzelf naar binnen vallen, in het moment. Mooier dan we ooit vanuit onze piekermind hadden kunnen bedenken. Als we ook tijdens belangrijke momenten en in belangrijke gesprekken er zoveel mogelijk tussenuit kunnen blijven, zoveel mogelijk op ons bewustzijn gefocust kunnen blijven, zal er in het moment precies het mooiste gebeuren en ontstaan wat er mag gebeuren. Dat is zo magisch! Het hele universum, alle engelen, gidsen en spirits, de oneindige wijsheid van het al wat is, werkt en spreekt dan door ons heen. Dan wordt het echt vele malen mooier dan we het ooit zelf hadden kunnen bedenken in ons zoveelste slapeloze nacht.

Maar zolang we nog denken, geloven, dat het piekeren ons helpt om oplossingen te vinden, om dingen beter te kunnen doen, om goed genoeg te kunnen zijn, dan hebben we nog het idee dat we er voordeel bij hebben, dat het ons helpt. Je begrijpt, zolang we dat nog geloven, zullen we het nooit willen veranderen.

Als we wel bereid zijn om het piekeren op te lossen, kunnen we het gaan onderzoeken, aankijken en doorzien.

Wat ik vaak zie bij mensen is dat ze dingen proberen op te lossen vanuit het mensstuk. Dat werkt niet. Het draait in kringetjes rond. We kunnen dingen alleen maar oplossen vanuit ons bewustzijn. In ons bewustzijn is er niemand die te weinig vertrouwen of zelfvertrouwen heeft, dat bestaat alleen maar in de illusie van ons mensstuk. In ons bewustzijn bestaan verleden en toekomst helemaal niet, is er alleen maar het NU, hoeven we niks te doen, alleen maar te zijn. Staan we altijd al in onze volle aanwezigheid, ontstaat alles altijd al vanzelf, komen we in die flow, en komt er vanzelf een oplossing. Dat alleen te weten is niet wat helpt! Maar als we steeds vaker een situatie echt vanuit ons bewustzijn kunnen benaderen, kan die oplossing wel vanzelf ontstaan.

Ook kunnen we het piekeren gaan aankijken en doorzien.

Dat werkt alsvolgt:

Als we ons bewust kunnen zijn van een pieker gedachte, of van een moment waarin we gesprekken aan het herhalen of voorbereiden zijn, dan kunnen we in het bewustzijn gaan zitten en daar altijd maar weer die ene vraag stellen: ‘is daar iets of iemand die’…. En vul maar in. Bijvoorbeeld: ‘is daar iets of iemand die al die gesprekken moet herhalen of voorbereiden’? Dat alleen te weten is niet wat het helpt, healt of oplost. Dit vanuit het heel even zitten in het bewustzijn echt te ervaren, is wat ervoor zorgt dat we het echt aankijken en doorzien, waardoor het oplost. Want diegene is daar helemaal niet. Het is de mind die ons dit allemaal laat denken en ons zo in die sluimerstaat houdt.

Het is ons eigen bewustzijn wat zich bewust is van de piekergedachten, ons bewustzijn is op dat moment daarop gefocust, maar het bewustzijn kan zich ook ergens anders op focussen. Het bewustzijn kan zich bijvoorbeeld ook op zichzelf focussen, op de rust, de stilte, het hier en het nu. Dat altijd al in en om ons lichaam heen is. Dat is slechts en alleen een kleine shift, van het ene naar het andere.

Door al het doen, doen, doen waar we onszelf overdag mee in de sluimerstand houden, houden we onszelf uit het piekeren. We leggen al het doen, doen, doen als het ware over het piekeren heen. We duwen het daarmee weg, hup onder het kleed. Dan gaan we ’s avonds in bed liggen en op dat moment kunnen we niks meer doen, dan krijgt onze piekermind, die we al die tijd hebben weggeduwd en overschaduwd met al het doen, doen, doen eindelijk de kans om eens flink los te gaan. Het gevolg: we kunnen onmogelijk slapen, liggen uren wakker.

Al het gepieker en het gebrek aan slaap kost ontzettend veel energie en de volgende dag zijn we bekaf. De dag erna, gaat het weer precies zo. We zoeken oplossingen buiten onszelf, in middeltjes maniertjes en methodes, maar we kijken het daarmee niet aan. We gaan niet bij ons ware zelf naar binnen. We lossen het niet op vanuit ons ware zelf, ons bewustzijn.

Piekeren bestaat uit gedachten en gedachten bestaan alleen maar in het verleden en in de toekomst. Het verleden hebben we niet meer, dat moment is voorbij en komt ook nooit meer terug. De toekomst weten we nog niet en hoeven we ook nog niet te weten. Ons mensstuk laat ons denken en geloven dat verleden of toekomst bestaan en zelfs ook interessant zouden zijn. Maar het enige wat we werkelijk hebben is het NU. We hebben het niet, het is er en wij hoeven daar alleen maar in te zijn. Maar dit alles te weten, en vanuit wilskracht, de mind, het anders willen gaan doen, is niet wat het oplost.

Meer lees je hierover in m’n tweede boek: ‘Het laten ontstaan vanuit Flow’ klik hier om het te bestellen.