Herinneren wie je werkelijk bent…

We hebben twee versies van ons zelf

We hebben twee versies van onszelf, en we hebben met allebei dagelijks te maken.

In de ene versie willen we alles anders en vooral beter dan het is. Ons huis, ons werk, ons gezin, onze relatie, de mensen om ons heen, ons uiterlijk, ons gewicht, onze gezondheid. Zeg maar gerust ons hele leven.

In de andere versie, zijn we daar helemaal niet mee bezig. Daarin is alles goed zoals is. Zijn we tevreden, in vrede. Daar voelen we die druk, die ontevredenheid, onrust, of zeg maar gerust al dat lijden dat alles anders moet allemaal niet.

Het hangt er maar net vanaf in welke versie we zitten.

Dat op zich, is al iets waar we ons lang niet altijd bewust van zijn. We gaan vaak ongemerkt van de ene in de andere versie, en hebben eigenlijk geen idee wat er met ons aan de hand is. We zijn ons dan eigenlijk niet bewust dat dit gaande is; dat we simpelweg in die andere versie zitten.

De versie waarbij we volledig in vrede zijn met alles wat er is, is een versie waar we wel meer in willen zijn en blijven. Het is die lichte staat van leven, waarin alles stroomt, waarin we in overgave en liefde zijn.

Niet zo’n moeilijke keus, zou je denken om hiervoor te kiezen, hiervoor te gaan.

Maaaaarrrr, en hier komt het addertje onder het gras, dat houdt in, dat we bereid dienen te zijn om alles uit die andere versie los te laten. Ook alles wat zo leuk en interessant is aan het leven. Kijk, de dingen waar we ontevreden over zijn, die willen we wel graag loslaten. Maar de dingen die het leven zo sappig maken, die willen we wel graag behouden. Ook dit is overigens iets waar we ons lang niet altijd bewust van zijn, dat dit speelt bij ons… dat er die weerstand en angst is om alles los te laten.

Maar ja hoe kunnen we dat aanvliegen?

Zelf heb ik gemerkt dat als ik telkens weer, telkens opnieuw kan doorzien dat al die sappige dingen van het leven er wel mogen zijn, maar dat die versie van licht, liefde en vrede ze niet nodig heeft… dat er dan al heel wat meer ruimte komt om alles uit die andere versie los te laten. Dan mogen we enorm genieten van het aanbrengen van verbeteringen in je huis, om maar eens iets te noemen, maar we hebben ook vanuit die versie van licht, liefde en vrede echt doorzien, dat we dat niet nodig hebben. Al het sappige van het leven mag er zijn, maar het hoeft er niet te zijn. Maar dat is wel iets wat telkens echt vanuit het licht van het bewustzijn ervaren dient te worden. Er weer even voor gaan zitten, zeg maar. Alleen dan kan daar ruimte in ontstaan.

Naast wat wij zelf allemaal denken te willen, ha, ha, zijn we met z’n allen gewoon aan het schuiven richting die ene versie van licht, liefde en vrede. Daar ontkomen we niet aan. Dus ja, gewoon maar meeschuiven dan. De vaak lastige ups en downs van het shiften tussen deze beide versies maar accepteren en op de koop toe nemen. Genieten wanneer we in de versie van licht, liefde en vrede kunnen zijn. En vertrouwen op het prachtige, wonderlijke proces. Het proces waarin we vanzelf al geholpen worden daar steeds meer in te kunnen zijn

In dat proces wordt er van alles, op precies het juiste moment, weer op ons pad gelegd, om deze twee versies steeds beter te kunnen onderscheiden en doorzien. Want zoals Eckhart Tolle zo mooi ontdekte, er zijn geen twee ikken, er is maar één ware versie van ons zelf, en dat is die versie van licht, liefde en vrede. Dus ja, tegelijkertijd zijn we het altijd al, en is er helemaal geen pad…